Шановні користувачі, не забувайте коментувати статті і виставляти їм оцінки. Також голосуйте в наших опитуваннях. Буду вам дуже вдячний. --------------------------------------------------------------------
Вихід: 2 порції Підготовка: 10 хв. Приготування: 10
хв. Готується за : 20
хв. Оселедець, зелена
цибуля, оцет і масло - а далі або аперитив, або просто картопля «у мундирі».
Неймовірно смачно. Інгредієнти: 3 атлантичних
оселедеця пряного посолу; 1 пучок зеленої
цибулі; 5-6 ст. л. соняшникової
олії; 1 ст. л. харчового
оцту 6%. Приготування Народний
оселедець «івасі», власне не є оселедцем. Івасі - далекосхідна сардина. А
оселедець івасі - не більше ніж торгова назва, отримана завдяки зовнішній
подібності цієї риби з оселедцем і схожістю засолу. До речі, з японської «ма-івасі»
перекладається як «сардина». Вибрати оселедців
у магазині не складніше ніж вміння перемикати канали телевізора. Оселедець
повинен бути без пошкодження, вм'ятин і плям «іржі». Світло-сріблястий живіт,
темна, чорно-синя спинка. З оселедця не повинна сочитися червона рідина . Якщо
є можливість непомітно сунути палець в розсіл - спробуйте на смак. Надлишок
солі , або присмак кислоти - відразу йдіть звідти. І ще, не купуйте оселедець «з
вітрини», він обвітрений і сухий. Оселедець повинен бути в розсолі весь час. В
ідеалі - попросіть , щоб вам в кульок з вашим оселедцем плеснули трохи розсолу. Оселедець хороший
і сама по собі і у складі страв. Форшмак з оселедця , салати із оселедця,
знамените народне блюдо «оселедець під шубою» - знайомі кожному. Багато суперечок
на тему: чи треба знімати шкуру. Я знімаю. Нічого в шкурі оселедця немає такого
приємного , щоб її залишати. Так що - на ваш розсуд . Я завжди роблю поздовжній
розріз по спині від голови до хвоста - неглибоко, щоб тільки надрізати шкуру. А
далі пальцями здираю шкуру, вона як плівка і знімається в один захід . Багато люблять
їсти голову. Не розумію. Я голову відрізаю відразу за зябровими кришками. Я
також відрізаю хвіст, ближче до хвостового плавника. Ножем розрізаю
черево, відрізаючи тонкий шматочок разом з плавниками . Всі нутрощі оселедця
видаляю. Ретельно вичищаю внутрішню порожнину від темної плівки, яка покриває
стінки, і залишки внутрішніх органів, які намертво прилипли до хребта. З оселедця знімаю
два філе. Дуже ретельно видаляю всі реберні, і по можливості - великі видимі
кісточки вздовж хребта. Особливо ретельно треба видалити дрібні кісточки -
залишки плавців. Вони є по середині спинки , біля відрізаної голови і від
хвоста до черева знизу. Щоб не морочитися , ці частини можна просто відрізати . Рекомендую
оселедець нарізати поперек філе, шматочками не ширше ніж пів довжини сірника.
Якщо при нарізуванні виявилися кісточки , їх варто видалити. Скласти шматочки
оселедця в оселедницю, так, щоб вони виглядали як ціла риба. Це для естетів. Ми
робимо простіше - просто складаємо шматочки оселедця в глибоку миску. Зелена цибуля,
краще прямо з городу . Потрібно тільки зелене «перо» . Білу частину ми не
використовуємо. Кількість цибулі строго на ваш смак. А на мій смак - її можна додати
багато. Дрібно нарізати. Висипати на оселедець. Перемішати
оселедця з цибулею. Якщо ви фігурно виклали оселедці у оселедницю -
перемішувати не треба, щоб ваші труди не пропали. Просто посипте цибулею. Додати 1 ст. л. 6
% звичайного харчового оцту. У мене є знайомі , які вважають за краще, щоб оцту
було багато. Ну, на смак і колір ... Перемішати все
акуратно, щоб і оселедець і зелена цибуля трохи вкрилися оцтом. І тільки потім
полити соняшниковою олією. Ще раз перемішати. З цього моменту
ситуація може стати мало керованою, тому що при вигляді такої чудової страви,
вже мало хто здатний себе контролювати. Кому хочеться
картоплі «в мундирі» - приготуйте, враховуючи, що в мікрохвильовій печі 6
картоплин середнього розміру готуються 10-12 хвилин. Кому гостро захотілося
чарку крижаної горілки - не здумайте собі відмовляти.
Приємно апетиту! ------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на сайт www.on-fishing.ucoz.com - Риболовля на Горохівщині.
|