Одним з
найпопулярніших рибних блюд є котлети з щуки. З салом вони виходять соковитіші
і ніжніші, тому в моїй родині прижився саме цей рецепт. Для приготування щучих
котлет бажано брати великі екземпляри. Метушні з підготовкою, звичайно ж,
чимало, але це тільки в перший раз. Набивши руку, ви перестанете нервово
здригатися перед тим, як обробити щуку.
Отже, щоб
приготувати котлети з щуки з салом, вам знадобиться щука, сало, яйця, батон,
молоко, сіль, перець, ріпчаста цибуля, панірувальні сухарі і рослинне масло для
смаження. Сало для фаршу береться свіже (НЕ солоне). Якщо сала у вас зовсім
мало, то у фарш можна додати пару ложок майонезу. Приготування щучих котлет -
це імпровізація. У моїй родині це означає наступне: якщо чоловік крутиться на
кухні, то сала у фарші буде більше, якщо його немає поруч, то - менше.
Як я вже
натякала, найскладніше в цьому рецепті - обробити рибу. Її слід почистити,
випатрати, відокремити голову і хребет, а потім акуратно відокремити філе.
Обробляти велику щуку легше, а дрібну - жаль, тому дрібних щучок я випускаю в
рідну стихію. Якщо ви ще не пробували цього робити, повірте, це так само
цікаво, як і ловити щуку. На кілограм щучого філе потрібно 2 яйця, пару
цибулин, грамів 100-150 сала, сіль і перець додаємо за смаком.
Замочіть скибочку
батона в молоці, підготуйте цибулю, наріжте філе щуки і сало кубиками.
Пропустіть філе кілька разів через м'ясорубку. Я це роблю тричі, в результаті
дрібні кісточки, які я не змогла відокремити або не помітила, що не будуть
псувати враження від смаку котлет. Щоб сало з рибою перемішалися більш
рівномірно, я по черзі закладаю в м'ясорубку шматочок риби - шматочок сала.
Коли станете перекручувати фарш в останній раз, додайте до сала і риби цибулю і
розмоклий і віджатий батон. Фарш посоліть, поперчіть, добавте яйця і добре
вимішайте отриману масу.
Змочіть руки
холодною водою і сформуйте котлетки. Умочіть їх в панірувальні сухарі і смажте
з обох боків до готовності. Перевернувши котлети, накрийте сковороду кришкою,
так ваші котлети з щуки з салом добре прожаряться.
Цей же фарш (для
кращої зв'язки потрібно додати ще одне яйце) можна використовувати для
приготування биточків на пару. Єдина відмінність у тому, що биточки не треба
обвалювати в панірувальних сухарях. Звичайно, за наявності у фарші сала
дієтичним це блюдо не назвеш, але для різноманітності можна приготувати і
парові котлетки. Вони дуже смачні з часниковим соусом, до складу якого входять
розтоплене вершкове масло і подрібнений часник. Я не знаю, хто це придумав, що,
якщо на пару, значить, пісне і несмачне. Взяти ті ж хінкалі і манти! Ось і
парові щучі котлети з салом, политі пікантним соусом, посипані зеленню і тертим
сиром - це соковито, смачно, ситно! Приємного вам апетиту!
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на сайт www.on-fishing.ucoz.com - Риболовля на Горохівщині.