Лин - риба сімейства коропових. Лин - не найпопулярніша в кулінарії риба, хоча на смак вона нічим не поступається іншим. Готувати лина, як і іншу рибу, можна різними способами. Наприклад, лин в сметані - дуже смачне і ніжне блюдо, яке відніме у вас зовсім небагато часу.
Інгредієнти для лина в сметані:
Лин (свіжий) - 4 шт.
Цибуля ріпчаста - 2 шт.
Перець болгарський зелений - 1 шт.
Вино біле напівсухе - 250 гр.
Сметана (будь-якої жирності) - 250 гр.
Оцет столовий - 1 ст. ложка
Рослинна олія - 4 ст. ложки
Петрушка - пучок
Кріп - пучок
Кінза - за смаком
Сіль - за смаком
Перець - за смаком
Інвентар для приготування лина в сметані:
Каструля, кухонний ніж, столова ложка, кухонна плита, тарілки.
Приготування лина в сметані:
Крок 1: Готуємо лина
В першу чергу лина необхідно випатрати. Для цього робимо надріз по животу уздовж всього тулуба від голови до хвоста і дістаємо нутрощі. Після цього вирізаємо зябра і зчищаємо луску: тримаємо рибу лівою рукою, а правою відскрібаємо луску за допомогою гострого ножа. Тримати ніж краще не вертикально, а під невеликим кутом - в такому випадку луска не буде розлітатися в різні сторони.
Промиваємо лина холодною проточною водою зовні і зсередини, особливу увагу приділяємо животу.
Вимитого лина ріжемо на шматочки і складаємо їх у каструлю. Заливаємо лина теплою водою, в яку додаємо оцет і 1 ст. ложку солі. У цій воді лин повинен настоятися 20-30 хвилин, вона позбавляє рибу від гіркоти і запаху мулу (лин мешкає в мулистих водоймах).
Крок 2: Готуємо овочі
Цибулю очищаємо від лушпиння, обшпарюємо окропом і ріжемо невеликими шматочками.
Болгарський перець миємо, обшпарюємо окропом, видаляємо плодоніжку, вичищаємо насіння і також нарізаємо.
Беремо маленьку каструльку, наливаємо в неї рослинне масло, складаємо цибулю і перець і тушкуємо їх на слабкому вогні 15-20 хвилин, періодично помішуючи до розм'якшення перцю.
Зелень миємо під проточною холодною водою, обшпарюємо окропом і дрібно нарізаємо.
Крок 3: Готуємо лина в сметані
Зливаємо воду, в якій настоювався лин, промиваємо його холодною проточною водою, потім заливаємо холодною водою і ставимо каструлю з лином на повільний вогонь. Додаємо до лина лавровий лист і сіль. Відварюємо рибу до напівготовності (10-15 хвилин).
Шматочки риби перекладаємо в каструлю до цибулі і перцю. Заливаємо лина вином, додаємо трохи рубленої кінзи, накриваємо каструлю кришкою і тушкуємо лина на слабкому вогні приблизно 10 хвилин. Потім додаємо до лина сметану і зелень і тушкуємо ще близько 10 хвилин до готовності.
Крок 4: Подаємо лина в сметані
Готового лина в сметані сервіруємо на тарілках і подаємо до столу з картоплею, овочами і зеленню.
Смачного!
Поради:
- Для позбавлення від гіркоти також можна натерти лина оцтом і залишити на 10 хвилин.
- До овочів можна додавати моркву і картоплю.
- Лина з овочами можна також запікати в духовці.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на сайт www.on-fishing.ucoz.com - Риболовля на Горохівщині.