Гостренька і дуже
смачна рибка для святкового столу. Всім нам відома риба лин з роду коропових не
поступається своїм смаком палтусу або судаку і навіть в чомусь перевершує їх.
М'яке тонке середньої жирності м'ясо так і тане в роті, а в особливості, якщо
така рибка приготовлена з ароматним соусом. Готуємо лин в гострому соусі!
Інгредієнти для приготування лина в
гострому соусі:
Для риби:
Риба лин - 1
штука
Лимон - половина
Сіль - за смаком
Перець чорний
мелений - за смаком
Лайм, свіжі листя
- 3-4 штуки
Базилік, свіжі листя
- 3-4 штуки
Перець чилі - 1-2
перчинки до 2 сантиметрів у довжину
Оливкова олія -
3-4 столові ложки
Борошно пшеничне
просіяне - 4-5 столових ложок
Лимонник, листя
сушені мелені - 1 чайна ложка
Для соусу:
Рослинна олія -
1-2 столові ложки
Лимон - половина
Каррі паста -
1-1,5 столові ложки
Цукор - 2 столові
ложки
Жир риб'ячий - 1
столова ложка
Томатна паста - 1
столова ложка
Вода чиста
дистильована - 100-150 мілілітрів
Інвентар для приготування лина в гострому соусі:
Плита, глибока
каструля, скребок, обробна дошка, паперові кухонні рушники, ніж, глибока миска,
сковорода, кухонні лопатка, тарілка - 3 штуки, миска, столова ложка, чайна
ложка, сотейник.
Приготування лина в гострому соусі.
Крок 1: готуємо рибу
Поставте на
плиту, включену на сильний рівень глибоку каструлю повну проточної води,
доведіть до кипіння і вимкніть плиту. Тушки сирого лина, опустіть в окріп на
1-2 хвилини для того, щоб зійшов слиз і пом'якшилася луска. Потім відчистіть
рибу скребком від луски, витягніть кишки. Голову і плавники відрізати не треба.
Промийте рибу під проточною водою від решти дрібної луски і крові, а всередині
від пліви. Укладіть тушки на обробну дошку, обсушіть паперовими кухонними
рушниками від зайвої рідини і зробіть ножем надрізи поперек або хрест -
навхрест по всій тушки. Натріть рибу за смаком сіллю з чорним меленим перцем,
всередині і зовні, і побризкайте соком з половинки лимона. Просто вичавіть сік
прямо на чищену рибу з обох сторін і укладіть тушки в глибоку миску просолитися
і промаринуватися в лимоні.
Крок 2: смажимо рибу
Включіть плиту на
сильний рівень, поставте на неї сковороду з оливковою олією для розжарювання. У
розпечене масло покладіть попередньо миті і обсушені перець чилі, листя
базиліка і лайма.
Обсмажте зелень і
перець до хрусткої скоринки, витягніть їх за допомогою кухонного лопатки і
укладіть на окрему тарілку.
Поки обсмажується
зелень, в окремій тарілці за допомогою столової ложки змішайте просіяне
пшеничне борошно і сушені перемелені листя лимонника. У цій борошняній суміші
обваляйте рибу з усіх боків і не забудьте обробити її цим же борошном
всередині. Прикрутіть плиту на середній рівень, укладіть тушку лина в
розпечене, ароматизоване масло і обсмажте з обох боків до красивої золотисто-коричневої
скоринки.
Періодично перевертайте
рибу з одного боку на інший для рівномірного обсмажування кухонною лопаткою. З
кухні буде розноситися божественний аромат, але не поспішайте пробувати цю
смачну рибку, доведіть це блюдо до шедевра. Обсмажену рибу викладіть на
тарілку.
Крок 3: готуємо соус
Візьміть глибокий
сотейник і поставте його на плиту, включену на середній рівень. Налийте в
сотейник рослинну олію, розжарте його і покладіть у нього гостру пасту каррі і
томатну пасту. Протушкувати ці два інгредієнти протягом 1-2 хвилин для того,
щоб вони випустили аромат.
Потім додайте в
сотейник цукор, риб'ячий жир, чисту дистильовану воду і видавіть в загальну
масу сік з половини лимона. Всі інгредієнти ретельно перемішайте дерев'яною
лопаткою до однорідної маси. Спробуйте трохи соусу і якщо треба досоліть його,
але не забувайте про те, що ви солили рибу.
Варіть соус
протягом 3-5 хвилин, періодично перемішуючи. Доведіть його до тієї густоти, яка
вам потрібна, якщо вам потрібен більш рідкий соус, додайте більше води, якщо
більш густий варіть його довше до згущення. Періодично пробуйте соус і доводите
його до потрібного вам смаку, наприклад любителям покисліше можна додати більше
лимонного соку, любителям погостріше можна додати більше пасти каррі.
Полийте готовим
соусом рибу, що лежала на тарілці, і посипте обсмаженим перцем чилі з листям
базиліка і лайма.
Крок 4: подаємо лин в гострому соусі
Лин в гострому
соусі подається в гарячому вигляді, покладений на тарілку, политий соусом і
посипаний обсмаженими листям базиліка, лайма і перцем чилі. Іноді замість того,
щоб поливати рибу соусом його подають окремо в соуснику. Разом з рибою на стіл
в обов'язковому порядку подаються рисові коржі або відварений рис з овочами.
Смакувати рибку, приготовлену за цим рецептом приємно куштувати з сухим або
напівсолодким білим вином, в принципі лин в гострому соусі йде відмінно і під
горілку або саке. На смак ця риба виходить кисло-солодкою з яскраво вираженим
відтінком гостроти, а аромат у неї просто запаморочливий.
Смачного!
Поради:
- Для
приготування цієї страви ви можете брати будь-який вид риби, це може бути
судак, палтус, щука, товстолоб або ваша улюблена риба.
- Замість лимона
можна використовувати сік лайма або концентрований лимонний сік, який можна
придбати в будь-якому магазині.
- Якщо ви любите
ну дуже гостру їжу можете протушкувати рибу в соусі кілька хвилин і після
укласти її на тарілку і полити соусом.
- Пасту каррі ви
можете приготувати самі, для цього вам знадобитися, на 100 грам готового
продукту перець чилі 6 штук, по 1 чайній ложці чорного меленого перцю, подрібненого
коріандру, солі, лемонограсса, імбиру, рослинного масла, і куркуми. По 2 чайні
ложки сушеного куміна, цедри лимона або лайма, і паприки. Подрібніть і змішайте
інгредієнти в блендері, якщо паста вийде сильно густою, додайте чистої
дистильованої води або більше рослинної олії.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на сайт www.on-fishing.ucoz.com - Риболовля на Горохівщині.