Cудак, судак звичайний (лат. Sander lucioperca,
Stizostedion lucioperca) – вид риб роду судаки.
Судак поширений досить широко в прісних водоймищах
Східної Європи і Азії, зустрічається в річках басейнів Балтійського, Чорного,
Азовського Морів, Каспія, Аральського моря, озер Іссик-куль і Балхаш, також в
озерах і опріснених ділянках вказаного Моря.
За офіційними даними зустрічаються особини завдовжки
більше метра і масою до 10-15
кг, ймовірно, існують зразки і крупніших розмірів.
Характерною особливістю є наявність на щелепах крупних зубів-кликів, які у
самців зазвичай більші, ніж у самок.
По способу життя, судак – типовий хижак. Харчується
рибою, а дрібні особини, також поїдають водні безхребетні. Вельми чутливий до
концентрації кисню у воді і наявності суспензій, тому не зустрічається в
заболочених водоймищах. У теплу пору року тримається на глибинах 2-5 м. Активний як вдень, так і
вночі, причому вночі виходить на мілководдя, а вдень відкочовує в глибші місця.
Зазвичай віддає перевагу піщаним або кам’яне дно, особливо якщо там є крупні
об'єкти (корчі, камені і так далі), які можна використовувати як укриття,
оскільки судак в основному хижак який любить засідки. Основу живлення зазвичай
складають риби з вузьким тілом. Як правило, це бички, піскарі, уклейка або тюлька.
Ці ж риби використовуються при лові судака на живця.
Нерест у судака відбувається навесні, коли
температура води доходить до відмітки близько 12 градусів. У широті Приазов'я,
це квітень – початок травня. Для нересту вибирає мілководі ділянки, зазвичай із
затопленими кущами, деревами або крупним сміттям на дні. завглибшки від
півметра до півтора метрів. Ікра дрібна, жовтувата. Мальок судака харчується
спершу дрібними безхребетними. Досягаючи розмірів близько 8-10 см, судак майже повністю
переходить на живлення мальком інших видів риб, що зустрічається влітку
удосталь, оскільки росте набагато швидше. За хороших умов живлення вже на 2
році життя судак здатний досягти маси до 500-800 грамів. Нереститься
ж зазвичай вперше на 3-4-му році життя. У зимовий час тримається на ямах, часто
разом з короповими рибами (лящем, сазаном і тому подібне), де ловиться на
зимові снасті.
М'ясо судака вважається дієтичним продуктом –
жирність його мінімальна. Харчова цінність судака дуже велика – вміст білків в
ньому перевищує 18%. У м'ясі судака присутні всі 20 амінокислот, 8 з яких –
незамінні (тобто не синтезуються організмом людини), а, крім того, міститься
маса мінеральних речовин, необхідних людині (фосфор, калій, йод, молібден,
марганець та інші).
Судак є досить цінною промисловою рибою, а також
об'єктом спортивного полювання, тому в деяких країнах вилов цього виду риб
обмежений.
Дуже цікава ловля судака на спінінг як з берега чи човна на відкритій воді,
так і зимою з льоду.
------------------------------
Копіювання матеріалів дозволено тільки із згоди автора із посиланням на
сайт www.on-fishing.ucoz.com - Риболовля на Горохівщині.
|